/ abril 2, 2020/ 0 comentarios

El follet Oriol i l'illa de plàstic

Feia temps que tenia ganes de que el meu petit conegués al personatge de l'Oriol (el follet), i per fi gracies al llibre de l'illa de plàstic, se l'he pogut presentar i... ¿sabeu què? ens hem quedat amb ganes de saber més sobre ell i les seves aventures. Vols saber de que tracta aquest meravellós llibre? I qui es aquest follet? Continua llegint.

Estic segura que molts de vosaltres ja coneixeu a l’Oriol, el follet, però per qui no el conegui, us faré una breu presentació d’aquest simpàtic i aventurer personatge que va ser crear per l’Òscar Sardà fa una vintena d’anys. 

Tal com explica en el seu blog, el petit follet està inspirat en el seu fill Oriol. Tot va començar una nit, quan, després de explicar-li un conte sobre les aventures d’un follet en busca de la llum per il·luminar el seu poble en les nit sense lluna, va decidir plasmar aquest conte en imatges i enviar-lo a una editorial (Editorial Barcanova) per poder publicar-ho.

D’aquesta manera es va crear el primer àlbum il·lustrat d’aquest valent follet: «El follet Oriol i la cuca de llum«, i des d’aquell dia, ja han sortit més de 20 històries amb aquest personatge de ficció.

Els contes del follet Oriol están dirigits a canalla a partir de 4 anys, però quan son més petits també el disfruten mirant les il·lustracions que hi ha a cada pàgina i assenyalant les parts del dibuix de les que parla el text. 

El follet Oriol i l'illa de plàstic-9

A cada plana del llibre hi trobem tres elements que fan que sigui un llibre de LECTURA ACOMPANYADA:

 • A la pàgina esquerra:
  • Titular en lletra de pal perque sigui de fàcil lectura per als nens.
  • Text més extens que explica el titular i el dibuix perquè ho puguin llegir els pares.
 • A la pàgina dreta:
  • Il·lustració a tot color i amb tota mena de detalls sobre el que s’explica al titular i al text ampliat.
Lectura acompanyada, doble tipologia

Les dues tipologies textuals que presenten aquests llibres faciliten l’aprenentatge de la lectura. A més, permeten que l’adult faci una lectura del text més llarg a l’infant  i que l’infant s’atreveixi a fer la lectura d’una frase escrita amb lletra de pal (frase que resumeix cada il·lustració).

El follet Oriol i l'illa de plàstic

En aquest llibre es relata una aventura en la qual, el Follet Oriol y els seus amics, han d’anar a salvar l’illa Tomuku, una illa on viuen els buscadors de perles i que es troba envoltada de plàstics els quals fan perillar la vida dels animals marins i dels habitants de l’illa. 

Es un llibre que explica la importancia de mantenir nets els nostres mars i de lo necesaries que son les tortugues per a la vida submarina, per a la resta d’espècies que viuen al fons marí i per a la vida del planeta ja que els nutrients dels ous de les tortugues marines enforteixen la vegetació dels grans esculls de corall que protegeixen l’erosió de les platges i perquè gràcies a que les tortugues transporten aliments, hi han peixos que poden sobreviure.

Fitxa tècnica

 • Tapa dura: 48 pàgines
 • Edat recomanada: 3 a 5 anys
 • Editor: BARCANOVA
 • Edició: 27 de febrero de 2020
 • Colecció: El follet Oriol
 • Idioma: Català
 • ISBN: 9788448952112

El follet Oriol i els seus amics reben una notícia molt preocupant: l’illa llunyana de Tomuku, on viuen els buscadors de perles, està envoltada de deixalles de plàstic. La brutícia del mar no permet bussejar als tomukis, posa en perill la supervivència de les tortugues i deixa atrapats els peixos en el fons marí. Sense dubtar-ho ni un moment, el follet Oriol, l’Anxoveta i la Nora emprenen un arriscat viatge per ajudar els tomukis.

Les il·lustracions que acompanyen al conte son realment dignes d’admirar: son traços senzills però tenen tota mena de detalls, molt de color i es nota que están fetes pensant en el nens i nenes que llegiran aquest llibre perquè captiven la mirada dels mes petits des de el primer moment que obren el llibre.

Els follets alliberen els peixos del plàstic

Al tenir una il·lustració a pàgina complerta a cada plana del llibre, fa que sigui molt fàcil de llegir i que et quedis amb ganes de «devorar» els altres llibres de la col·lecció que hi han publicats sobre aquest valent follet i els seus amics.

Està clar que, a partir d’ara, nosaltres ens farem amb més d’un llibre de la col·lecció del follet Oriol.

Dedicatoria Òscar Sardà

Autor / il·lustrador: Òscar Sardà

Va néixer a Barcelona l’any 1965. Ha sigut il·lustrador publicitari i dibuixant de còmic infantil, ha fet còmics humorístics per a adults, ha realitzat motius estampats per a empreses tèxtils i fins i tot va crear la mascota anomenada Tot y Buma per a la firma de roba infantil Prenatal, per la qual ha fet varies il·lustracions. 

Òscar Sardà i el follet Oriol

¿Vols estar al dia de totes les nostres novetats?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials o subscriu-te al nostre blog:

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.